woensdag 6 augustus 2014

Natte tijden

Bij ons in de bergen was het weer in juli niet echt tropisch te noemen. Er was veel wind en regen en we zagen te weinig de zon. Dit alles had te maken met het  slechte weer aan de Caribische kust dat over de bergen komt en ons ook raakte. Het fenomeen 'El Niño' laat zich hier in alle hevigheid gelden.  Volgens de voorspellingen duurt  El Niño nog een jaar voort. Voor die gebieden die over het algemeen droog zijn wordt extreme droogte verwacht en voor gebieden die over het algemeen nat zijn wordt meer nattigheid verwacht. Het huidige weersbeeld in Costa Rica bevestigt dit.


Mariette met Silke, Lisa en Joris in het regenwoud
Tortuguero, die huizen staan niet voor niets op palen

We hadden logees uit Nederland: Silke en Addo met hun kinderen Lisa en Joris. Met hulp van onze buurvrouw konden we iedereen een goede slaapplaats aanbieden.  Maar het weer konden we niet beïnvloeden.  Niet dat we voordurend slecht weer hadden,  maar het kon beter...  Ondanks de slechte weervoorspellingen zijn we naar Tortuguero in het Caribische gebied gegaan. En het was spectaculair. Tortuguero is een klein dorpje dat aan zee ligt, ergens midden in een 'moeras' en het is alleen bereikbaar per boot (of vliegtuigje). Toen we met de boot erheen voeren stond het water in de rivieren erg hoog en stroomde het erg hard. Hier en daar lagen er flinke obstakels in het water,  omgevallen bomen en dergelijke.  Het was duidelijk dat er voorzichtig gevaren moest worden.  Er was een weeralarm afgegeven voor het gebied, hele stukken land stonden onder water. Maar wat wil je, er valt in Tortuguero gemiddeld  7 meter water per jaar. We hadden er een leuk klein hotelletje geboekt, met uitzicht op zee,  en konden van daaruit gewoon parallel aan het strand het bos inlopen. We hadden geluk wat het weer betrof , dat wil zeggen dat het ons niet heeft belemmerd in onze activiteiten. En we hebben veel mazzel gehad met het zien van dieren.  Binnen een paar honderd meter afstand troffen we brulapen, spinapen èn kapucijnapen aan, niet te hoog in de bomen en daardoor goed te zien. Tijdens een kanotocht in de vroege morgen hadden we al apen gezien,  maar dat was op grotere afstand. Een cadeautje voor ons was het zien van een miereneter (tamandua), want die zie je niet zo vaak. Ook had de gids, op speciaal verzoek van Joris, een luiaard opgespoord. We hebben ook een schildpadtour gedaan, een avondtour waarbij je met een gids het strand op mag om een zeeschildpad te zien die daar een gat gemaakt heeft om haar eieren  in te deponeren.  We zagen daarna nog een zeeschildpad die net uit de zee het strand op kwam. Wat een grote beesten... Heel bijzonder!

sprinkhaan in Tortuguero

Onlangs kregen we een  'mate'  aangeboden door onze Argentijnse buurvrouw. Mate is de nationale drank van Argentinië. Het wordt getrokken van de jonge blaadjes en knoppen van de mate-plant en bevat veel cafeïne, meer dan in de koffie zit. Ze kennen ook een bijzondere traditie, van hoe je mate zet, maar ook dat je het om de beurt uit hetzelfde kopje drinkt, met behulp van een speciaal rietje.

een lekker kopje 'thee

Ik heb de afgelopen weken ook weer wat rondgekeken in de tuin. Er zijn telkens weer nieuwe insecten te ontdekken. Niet zijn alleen de vormen apart ook de kleuren zijn vaak erg mooi. En ik zou echt niet weten wat het zijn.

Luizen/cicaden??
Snuitkever/boktor??

mestkever??

??
Wants?

De verkoop van onze honing heeft een tijdje stil gelegen. Vlak voordat we in mei naar Nederland gingen hadden we onze laatste honingverkoop. Daarna zaten we zonder potten! De glasfabriek (in Mexico!) had problemen wat er toe leidde dat er uiteindelijk  in heel Costa Rica geen potten  te krijgen waren. Na onze terugkomst zijn Johan en ik op pad gegaan om alternatieven te zoeken. Uiteindelijk zijn we gerecyclede potten gaan gebruiken ter overbrugging van de' glascrisis'. Onlangs stonden we weer vier dagen in Paseo de las Flores voor het verkopen van onze honing. En we kregen het om onze oren van onze klanten...... waar we toch al die tijd waren geweest. Ook kwam een wacht van het winkelcentrum naar ons toe met de vraag of we een visitekaartjes hadden. Hè? Nou, dan kon hij mensen naar ons doorverwijzen, want er werd zoveel naar ons gevraagd.  Hoe dan ook, we hebben weer een goede verkoop gehad en binnenkort staan we er weer. We zijn speciaal uitgenodigd om rond moederdag (14-17 augustus) weer in het winkelcentrum te staan. We werden gevraagd om wat foto's van onze stand aan te leveren in verband met een advertentie die ze gaan plaatsen in de nationale krant "La Nacion'. We zijn benieuwd of de foto's gebruikt gaan worden, want dat is natuurlijk wel mooie reclame voor ons.


Onze werksters

Deze moederdag 'El dia de la Madre' wordt hier altijd op 15 augustus gevierd en is een officiële vrije dag. Het heeft alles te maken met Maria Hemelvaart, een katholieke feestdag. Families brengen deze dag gezamenlijk door, waarbij moeder de hele dag  in het zonnetje wordt gezet, verwend wordt en overladen wordt met cadeautjes. Met veel honing.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten