donderdag 10 oktober 2013

Weer naar school

Sinds 23 september gaan we weer naar school ...  ! Na een intake (om ons taalniveau te bepalen) hebben we 3 weken lang intensief lessen in de Spaanse taal gevolgd. Elke werkdag waren we van half negen tot half één onder de pannen. Iedere dag moest er huiswerk gemaakt worden en  elke vrijdag hadden we een heus 'proefwerk'. Het was voor ons een feest van herkenning en ook wel pittig. Eindelijk beginnen we wat structuur in de 'chaos' te herkennen. Vele werkwoordvormen stampen we nu in ons hoofd. Tot nu toe deden we maar wat (met hetgeen we hadden opgepikt  in praktijk) en wisten we vaak niet waarom iets fout of juist goed was. Maar we redden ons ermee. Dat begint nu te veranderen. We zaten in een klasje van vijf en waren natuurlijk de oudsten. We werden nog net geen 'abuelos' genoemd; echter de drie jonkies werden wel aangesproken met 'chicos'.... :). Zij werden taalkundig klaargestoomd voor verschillende vrijwilligersprojecten in Costa Rica. We hebben besloten  nu even een pauze van drie weken te nemen en gaan op 4 november weer verder.










Intussen zijn we ook druk geweest met het verwerken van de mede (honingwijn). De mede was na de eerste keer filteren nog troebel. Na wat vakwerk en een week wachten hebben we de mede opnieuw gefilterd.  Het resultaat was schitterend. Een heldere mede met een mooie kleur, een lekkere smaak en een fijne geur! Om de mede voor de lokale markt geschikt te maken hebben we met enkele smaak proeven bepaald hoeveel honing nog moest worden toegevoegd. De Costaricaan houdt namelijk van een zoete wijn en vooral niet van een droge wijn. De mede hebben we gebotteld, 220 flessen, de kurken erop gedaan en de flessen verzegeld. Er zijn er inmiddels 20 verkocht, nog voordat de echte verkoopactiviteit is begonnen.  Over een paar weken doen we weer zo'n batch. Het was even een zoektocht voor ons allemaal, maar de productielijn voor de mede staat nu. Ook hebben we nagedacht over de opslag van de wijnen, die toch enigszins aardbevingbestendig moet zijn. Na wat denkwerk is Johan begonnen met lassen en heeft hij de eerste wijnrekken gemaakt.




Ook hebben we gewerkt aan een voorraad van de honingproducten. We maken crèmehoning, wat eigenlijk een geforceerd gekristalliseerde honing is die uit zeer fijne kristallen bestaat. Deze crèmehoning wordt verrijkt met verschillende natuurlijke ingrediënten zoals amandel of abrikoos. Ook maken we vloeibare honing waaraan natuurlijke ingrediënten zijn toegevoegd, zoals gember of eucalyptus/menthol. De honing kopen we bij de imkers in eenheden van 300kg (dat is een groot vat).







We zijn klaar voor de verkoop van onze producten op een Europese markt in een groot winkelcentrum 'Multiplaza' in Escazu. Deze begint op vrijdag 11 oktober in de ochtend en duurt tot zondagavond 9 uur. De Nederlandse ambassade in Costa Rica heeft de organisatie voor Nederlanders gedaan en heeft onze producten uitgekozen voor presentatie en verkoop. Dat is mooi. De markt duurt drie dagen. Een week later, 18-20 oktober, staan we op een gastronomische markt in Heredia. Dit op uitnodiging van een groot winkelcentrum, 'Paseo de las flores'. Kortom de vaart zit er goed in.




Op zaterdagavond 5 oktober zijn we naar het Haringfeest geweest van de Club Holandes, waar we ook de Nederlandse ambassadeur, Mette Gonggrijp, ontmoet hebben.  De ambassadeur trakteert de Nederlanders jaarlijks op nieuwe haring. Verder hebben we hutspot en klapstuk gegeten.  Heerlijk! Enkele van de aanwezige Nederlanders kenden we al, onder andere 3 heren van de kookclub waar Hans nu lid van is.Totaal waren er zo'n 70 mensen.



Tussendoor zijn we ook verhuisd. Op maandag 7 oktober kregen we de sleutel van ons eigen (huur)huis. We hebben 7  weken bij Johan en Margot gewoond. Dat was natuurlijk heel gezellig. Echter we hadden ook veel zin om ons zelf op een eigen plek te settelen.

2 opmerkingen:

  1. Dag Mariette en Hans,
    Leuk om te lezen dat de productie op gang is gekomen. Succes met de verkoop, zal een goede graadmeter zijn, we zullen duimen.
    Groet, G&H

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Hans en Mariette,
    Jullie zijn goed bezig:-). Gelukkig houd ik niet van zoete wijn anders zou ik komen proeven. Maar dikke romige yoghurt met walnoten en.....honing..mmmmmm
    Hier gaat alles zijn gangetje. De dagen worden korter.... De takken en bladeren vliegen uit de bomen... Ochtendmist, en natte ruiten, en zachtjesaan gasn de kaarsen weer aan. De CIV kijkt verdwaast om zich heen na de reorganisatie-beving. Nieuwe directeuren, nieuwe afdelingshoofden en teanleiders, met een door elkaar gehutselde medewerkers, moeten weer wat lijn in de chaos brengen. We schudden verdwaast ons hoofd, en vragen ons af..... Waar zit die Hans!!!! Hahaha.
    Succes met de honing en de drank!! Groetjes Ilse

    BeantwoordenVerwijderen