woensdag 1 april 2015

Vulkanen

Voor ons vertrek naar Costa Rica kregen we wel eens te horen 'Dat jullie daar gaan wonen tussen al die vulkanen en met al die aardbevingen......'.  Inderdaad, Costa Rica telt behoorlijk wat vulkanen en ja, het trilt hier wel eens. Tot nu toe hebben we er niet veel last van gehad. Totdat de vulkaan Turrialba eens flink van zich liet horen. De Turrialba was sinds vorig jaar oktober al behoorlijk actief. Echter op 12 maart had ze enkele flinke erupties die ook het internationale nieuws hebben gehaald en de dag daarop (vrijdag de 13e!) was het weer raak. Alles zat hier onder de as. Niet dat het een dikke laag was, maar het is wel vies, nogal grauw. In het gebied rondom de vulkaan zijn veel mensen geëvacueerd, scholen zijn gesloten en het vee werd op stal gezet.  Zelfs het internationale vliegveld (bij de hoofdstad San José) is 24 uur gesloten geweest! Zo'n 10 jaar geleden stonden wij nog in de krater, die nu zo gevaarlijk geworden is! De laatste tijd voelen we ook af en toe aardbevingen. De laatste beving was 4.5 op de schaal van Richter.

Gas en as uitstoot van deTurrialba (deze foto heb ik gepikt)
Van al die vulkanen hier in Costa Rica zijn er 5 zogezegd actief; de Arenal (1643m), de Irazu (3432m), de Poàs (2704m), de Rincon de la Vieja (1895m) en de Turrialba (3340m). De Arenal is de meest bekende, maar is enkele jaren geleden gestopt met haar regelmatige erupties. Nu is het daar 'wachten' op de grote explosie, die misschien niet eens komt. Gelukkig ligt de Arenal ver bij ons vandaan. De Irazu kunnen we bij mooi weer zien liggen vanuit onze slaapkamer. Deze vulkaan rookt voortdurend een beetje, maar om dat te kunnen zien moet je wel even naar de krater toe. Enkele jaren geleden had de Irazu nog een prachtig groen kratermeer. Echter, door droogte is het kratermeer een keer drooggevallen waardoor de bodem poreus is geworden en het vele regenwater er nu niet meer in blijft staan. De krater is wel spectaculair met zijn 1,5 km diameter en 500 meter diepte. De Poàs ligt net zover bij ons vandaan als de Irazu, maar we kunnen haar vanaf ons huis niet zien liggen. De Poàs geeft meer rook dan de Irazu en de zwaveldampen zijn veel sterker aanwezig, het prikkelt in de ogen. De Rincon de la Vieja ligt in het noorden van Costa Rica, ver bij ons vandaan. Rondom deze vulkaan zijn veel modderpotten en geisers die op de helling te vinden zijn. Het is wel oppassen dat je daar niet te dichtbij komt, want voor je het weet heb je verbrande voeten.  De Turrialba ligt naast de Irazu. Hier zeggen ze dat het zusjes zijn. Wij kunnen de Turrialba van ons huis uit net niet zien liggen.

Het is niet eenvoudig om deze vulkanen in hun volle pracht te zien, ze zijn namelijk vaak in nevelen gehuld. De Arenal is bijvoorbeeld 70-80% van de tijd gehuld in wolken, niet zichtbaar, tot grote teleurstelling van menig toerist.

Kraters van de Turrialba. Linksboven
is de krater die onlangs tot uitbarsting
kwam
Vulkaan Irazu nog met kratermeer
Vulkaan Arenal zo'n 10 jaar geleden


In december waren Annelies en Marjolein (twee nichtjes) bij ons (en ze zijn vast al weer aan een nieuwe vakantie toe). Ik denk dat de dames veel geluk hebben gehad met het weer. Al vanaf begin december is het hier zeer winderig geweest en was behoorlijk nat en te koud. Ik had een tijd regelmatig een trui aan. Van al die koufronten in het oosten van de VS kregen we hier telkens iets mee. En daarnaast was er natuurlijk steeds het fenomeen El Niño; daar waar het normaal nat is wordt het natter en daar waar het normaal droog is wordt het droger.

We waren met de nichtjes op pad toen we plotseling de top van de vulkaan Poás boven de wolken zagen uitsteken. Dat was een reden om onze koers om te gooien richting Poás. We passeerden eerst een stevige mistlaag (wolken) en reden vervolgens verder in de zon naar de Poás. De parkwachters aldaar vertelden ons dat ze ruim drie weken in de regen en storm hadden gezeten en dat het weer sinds enkele uren oké was. Er was bijna niemand bij de vulkaan. Het was mooi om deze vulkaan weer eens te zien.

Vulkaan Poàs die voordurend rookt. Afdalen in de krater is gevaarlijk door giftige dampen en hitte.

We zijn met mijn nichtjes naar wat karakteristieke plekken geweest. Puerto Viejo de Talamanca (aan de Caribische kust) was onze eerste stop. Tropisch regenwoud met prachtige stranden, reggaecultuur en heerlijk eten. We hebben gewandeld in het Nationale Park Cahuita dat aan zee ligt en bedoeld is om de koraalriffen te beschermen. Het bos is echter ook de moeite waard en zeer waarschijnlijk kom je er kapucijnapen en brulapen tegen en zie je luiaards en ander (on)gedierte. Hier vraag ik me telkens weer af wat voor schoenen nou het handigst zijn; de bergschoenen of TeVa-sandalen. Bergschoenen zijn niet handig omdat enkele keren een riviertje doorwaad moet worden. Sandalen zijn niet handig, omdat deze lekker in de modder blijven hangen. Wellicht zijn de Crocks nog het meest geschikt.

Playa Cahuita
Een van de riviertjes die doorwaad moeten worden tijdens
de wandeling in het nationale park Cahuita




















Het opvangcentrum voor dieren 'Jaguar Rescue Centre' bij Puerto Viejo vinden wij een bezoekje waard. De eigenaren zijn in mijn ogen professionals en timmeren behoorlijk aan de weg. Er is echter behoorlijk wat discussie over hun aanpak, het gaat dan met name over de problemen met uitzetten van de dieren nadat ze zijn opgeknapt. Een ding is zeker, als zij niets doen zijn de dieren sowieso verloren. En het lukt hen regelmatig om de dieren daadwerkelijk weer in het bos te krijgen. Voor menigeen is het een uitgesproken gelegenheid om de dieren eens goed te zien en om eens te voelen hoe het is om een aap op je schouder te hebben.... Ik heb daar in de loop der tijd leuke foto's gemaakt en het centrum gebruikt een aantal ervan voor promotiedoeleinden.


De tweetenige luiaard. Dit is alleen te zien aan de voorpoten wat de naamgeving wat verwarrend maakt. De achterpoten hebben namelijk drie tenen. Luiaards zijn vaak te zien in het centrum want er zijn veel ongelukken met deze dieren.
In de omgeving van Puerto Viejo waren vroeger veel cacaoplantages. Deze zijn verloren gegaan door een hardnekkige schimmel die de vruchten vernielde. Inmiddels weet men (dankzij een slimme Nederlander) met de schimmel om te gaan en kan er weer een beetje cacao worden geproduceerd. Hier en daar beginnen de cacaoplantages weer op gang te komen. We zijn op zo'n plantage geweest en hebben ons enkele geheimen van het chocolade maken laten uitleggen. Wij gebruiken cacao in een van onze honingproducten en zij willen honing gaan verwerken in hun chocolade. We gaan eens met elkaar aan tafel zitten.

Onze tweede stop was bij Monte Verde (Santa Elena). Deze plek wordt veel bezocht vanwege het tropische nevelwoud dat hier makkelijk toegankelijk is (gemaakt). Het is erg bekend geworden door wellicht een goeie marketing, maar er zijn veel mooiere plekken om het nevelwoud te ervaren. Doordat er zoveel toeristen naartoe gaan is er ook van alles te doen. Ik was onder de indruk van de nachttoer die we daar hebben gemaakt. Door de ervaren gidsen (die natuurlijk precies weten waar het een en ander zit) was er van alles te zien. Het meest indrukwekkende vond ik de enorme tarantula die uit een gat in de boomstam kwam. Annelies en Marjolein hebben de cannopy tour gedaan met een afsluitende bungee jump. Wij hebben het maar gehouden bij een bezoek aan een orchideeëntuin.Sommige orchideeën moesten we met een loep bekijken, milimeter werk



Vervolgens zijn we naar de drogere regionen in Guanacaste gereden waar het bladverliezende regenwoud staat. Hier is ook onze finca en zitten we midden tussen de apen, zonder stroom maar wel met goed water en een fles gas. De rit ernaartoe door de bergen is altijd weer mooi met prachtige vergezichten. En we hadden elke dag de brulapen dicht bij het huisje

Met uitzicht op Santa Cruz


























Geen opmerkingen:

Een reactie posten